Siyah Çay ve Böğürtlen Uzun ve Sağlıklı Yaşamanın Anahtarı Olabilir

Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre siyah çay, böğürtlen, turunçgiller ve elma gibi meyvelerin alımı uzun ve sağlıklı yaşamanızı sağlayabilir. Bu meyveler içerdikleri flavonoidler sayesinde, yaşlanmayla beraber gelen zayıflık, fiziksel fonksiyon bozukluğu ve akıl sağlığının zayıflama riski azalıyor.

Edith Cowan Üniversitesi, Queen’s University Belfast ve Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar tarafından yürütülen bu çalışma, flavonoid açısından zengin besinlerin sağlıklı yaşlanmada anahtar rol üstlendiğini ortaya koyuyor.

ECU Yardımcı Doçenti Dr. Nicola Bondonno, “Tıbbi araştırmanın amacı sadece insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olmak değil, mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı kalmalarını sağlamaktır. Önceki araştırmalardan, flavonoid alımı daha fazla olan kişilerin daha uzun yaşadığını ve demans, diyabet veya kalp hastalığı gibi önemli kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olduğunu biliyoruz. Araştırmamız, daha fazla flavonoid tüketen kişilerin daha iyi yaşlandığını gösteriyor.”

24 yıl boyunca 62.743 kadın ve 23.687 erkeğin verilerini analiz eden çalışma, flavonoid alımı en yüksek olan kadınların, alımı en düşük olanlara kıyasla zayıflık riskinin %15, fiziksel işlev bozukluğu riskinin %12 ve zihinsel sağlık bozukluğu riskinin %12 daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Erkeklerde daha az ilişki gözlemlense de, daha yüksek flavonoid alımı yine de zayıf zihinsel sağlık riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıydı.

Queens University Belfast’tan kıdemli yazar Profesör Aedin Cassidy, “Flavonoidler, oksidatif stresi ve iltihabı azaltmak, kan damarlarının sağlığını desteklemek ve hatta iskelet kas kütlesini korumaya yardımcı olmakla bilinir. Bunların tümü, yaşlandıkça zayıflamayı önlemek ve fiziksel işlevleri ve zihinsel sağlığı korumak için önemlidir” dedi.

Flavonoid açısından zengin gıdaların (örneğin çilek, elma, kırmızı şarap(üzüm), portakal ve çay) düzenli olarak tüketilmesinin, zayıflık, fiziksel gerileme ve zayıf zihinsel sağlık riskini azaltarak daha sağlıklı yaşlanmayı destekleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Oğuz SezginOguzProfili düzenle

Kadınlarda gözlemlenen daha güçlü ilişkiler, mevcut araştırmalarda yeterince araştırılmamış olan cinsiyete özgü gerçek etkilerden ziyade, iki kohort arasındaki takip süresindeki farklılıklardan kaynaklanıyor olabilir.

“Flavonoid açısından zengin gıdaların tüketimini günde üç porsiyon artıran katılımcıların, kadınlarda üç yaşlanma sonucunun tümünde %6 ila %11 daha düşük risk, erkeklerde ise zayıf zihinsel sağlık riskinde %15 daha düşük risk taşıdığını bulduk. Genel olarak, bu bulgular basit beslenme değişikliklerinin genel yaşam kalitesini etkileme ve sağlıklı yaşlanmanın optimizasyonuna katkıda bulunma potansiyelini vurgulamaktadır,” diye ekledi Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan Profesör Eric Rimm.

Daha fazla flavanoid tüketimi uzun ve sağlıklı yaşamanızı sağlayabilir.

Referans:

Nicola P Bondonno, Yan Lydia Liu, Francine Grodstein, Eric B Rimm, Aedín Cassidy. Associations between flavonoid-rich food and flavonoid intakes and incident unhealthy aging outcomes in older United States males and femalesThe American Journal of Clinical Nutrition, 2025; 121 (5): 972 DOI: 10.1016/j.ajcnut.2025.02.010

https://www.sciencedaily.com/releases/2025/05/250505121914.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir